Hortons huvudvärk

0
Rate this post

Hortons frustration, Collection Migraine, är uppkallad efter den amerikanske läkaren Bayard Taylor Horton, som undersökte sjukdomen och skrev om den för första gången 1939.Det vanliga med Hortons migrän är att det händer i varaktigheter blandat med huvudvärkfria varaktigheter.

Det är en mycket smärtsam sjukdom. Smärtan av Hortons migrän är ofta så extrem att det är utmanande att vila utan att vara uppe och gå obehagligt. Ibland slår Hortonpatienter sig själva i huvudet eller dunkar huvudet mot väggytan.

Tecken och symtom

En attack börjar med allvarliga obehag i, bakom eller runt ena ögat. Smärtan kan dessutom infektera tinningen, käken, näsan, hakan eller tänderna. Smärtan är verkligen extrem, den går hela tiden tillbaka till samma område och känns verkligen som om ögat trycks ut bakifrån eller att ett blad vrids i ögat.

Under hela strejkerna inträffar ett eller flera av följande symtom: rodnad i ögonen, tårar, nästäppa, näsdropp, svettningar i tinningen och även ansiktet, svullnad av ögonlocken, hängande ögonlock eller minimerad elev. Alla dessa tecken och symtom visas på samma sida som smärtan.

Hortons migrän är rent diskriminerande och kommer på samma sida om och om igen under samma anfallslängd. Illamående och även kräkningar är ovanliga.Incident, regelbundenhet såväl som storlek Hortons migrän beräknas påverka 0,1 procent av befolkningen. Tillståndet är fem gånger extra vanligt hos killar.

Hortons migrän börjar normalt på 20- och 40-talet.

 • Till skillnad från migrän är det inte säkert ärftligt. I cirka 5 procent av situationerna har en ärftlighet lokaliserats.
 • Attackerna inträffar vanligtvis 1-3 gånger om dagen och ofta vid samma tidpunkt dag efter dag. En strejk varar mellan 15 minuter och 3 timmar. Övergreppen bryter vanligtvis ut på kvällen efter ett antal timmars sömn.

Många människor har den periodiska typen av Hortons huvudvärk, med tecken och symtom i 1-2 månader ett par gånger om året, och även däremellan är bekvämt. Många individer får mens under exakt samma tid på året, till exempel vår eller höst, men mönstret kan variera från privat till individ.

Perioderna börjar med en långsam acceleration med allt fler strejker. Under några veckor sker strejkerna åtminstone dagligen och blir sedan mindre konstanta. 15 procent har ihållande problem med strejker nästan dagligen i ett år eller mer.

Orsak

Källan till Hortons migrän är fortfarande okänd, men forskning har faktiskt visat att frekvent svullnad inträffar i kapillären bakom ögat där migränen sitter. Kapillären vidgas och en kraftig svullnad inträffar. Ett antal av kroppens egna förmodade signalsubstanser, histamin såväl som serotonin, antas vara associerade med processen.

Orsakande faktorer Om du har en varaktighet av huvudvärk, kan en attack utlösas av specifika mediciner (som nitroglycerin) och alkohol, även små mängder alkohol.Olika andra triggers kan vara kyla, svala drag, värme eller varm luft som blåser i ansiktet, nitrat, upphetsning och sömn.

Terapi

 • Allvarlig anfallsbehandling
 • Eftersom smärtan är extrem är det önskvärt att ha ett snabbt genomslag under hela behandlingen.
 • Sumatriptan (invandrarskott).

Smärtan försvinner i allmänhet efter 5-15 minuter med varje privat attack hos de flesta individer. Andra mediciner som kommer från triptansteamet kan dessutom hjälpa.

Inandning av syre (syre i ett rör).

Smärtan försvinner helt eller delvis efter 10-15 minuter hos 2/3 av patienterna. Observera att användningen av syrgasrör gränsar till säkerhets- och säkerhetsbegränsningar.

Att följa mediciner kan hjälpa mer eller mindre:

 • Sumatriptan (Imigran, nässpray).
 • Zolmitriptan (Zomig, tablett eller nässpray).
 • Lidokain (xylokain, nässpray).
 • Förebyggande behandling.
 • Försiktighetsterapi är vanligtvis ett komplement till överfallsbehandling för dem som har
 • fler än två överfall varje dag.
 • Verapamil (Tablett Verapamil, Isoptin, Isoptin Retard).
 • Prednisolon (Prednisolon Tablet Computer).
 • Litiumsulfat (Tablettlitionit).
 • Notera! Smärta av mediciner.

Daglig användning av smärtstillande medel kan leda till frustrationer, som är resultatet av att ta smärtstillande medel ofta.Du riskerar att drabbas av droginducerad huvudvärk om du tar rutinmässiga receptfria läkemedel mer än tre dagar i veckan under en längre tidsperiod.

För att få bort den ursprungliga frustrationen måste du sedan sluta ta de smärtstillande medlen. Kontakta din läkare för hjälp och även hjälp.