Migrän

0
8
Rate this post

Migrän är en vanlig sjukdom som faktiskt har funnits i alla åldrar och även samhällen. På 400-talet f.Kr. definierade Hippokrates, kallad medicinens pappa, något som kunde beskrivas som en aurasensation, men för närvarande på stenåldern gjordes operationer med största sannolikhet med stativet. Trepan är en borr som roterades genom den svåra delen av huvudet för att eliminera huvudvärken.

Tecken

Migränhuvudvärk kännetecknas av en stark, vanligen fördomsfull, pulserande migrän som kommer vid överfall. Utöver det är migränen vanligtvis förknippad med illamående, kräkningar, känslighetsnivå för sken, ljus såväl som dofter samt i många fall till och med halvsidiga nålar i armar och ben. Huvudvärken förvärras av träning.

Migrän med aura har ett förstadium som vanligtvis inkluderar visuella effekter som tunnelseende och flimmer. En ytterligare auraupplevelse är sensoriska störningar som bara påverkar en femtio procent av kroppen.

Du kan dessutom ha problem med tal eller lyssna på funktionshinder innan huvudvärken kommer. Aura-tecken startar i allmänhet migränanfallen och varar också från 5 minuter till en timme samt följs i allmänhet av huvudvärk.

 • Migränhuvudvärk utan aura har ingen tydlig prekursor, men många migränpatienter har fortfarande symtom på ett anfall.
 • Det kan till exempel vara humörsvängningar, trötthet, koncentrationssvårigheter eller ett sug efter efterrätter.
 • Ett migränanfall kan vara mellan en halvtimme och tre dagar. Efter misshandeln kan man känna sig helt nedsliten och sårbar.

Anledning

Migrän är en neurologisk sjukdom som kan påverka vem som helst. Det är inte helt klart varför du får migrän, men det verkar i hög grad vara en ärftlig sjukdom. Cirka 70 procent av personer med migrän uppger att de har en nära familjemedlem med migrän. En komplex växelverkan mellan nervsystemet och även blodkärlen sker under ett migränanfall, samtidigt som kemiska material frigörs och gör blodkärlen känsliga för obehag.

Orsakar aspekter

De vanligaste faktorerna, förmodade triggerelement, som kan aktivera migränhuvudvärk är: spänningar, hormonella justeringar, speciell mat som läcker choklad, fasta ostar, rött vin, citrusfrukter, varm mat och även konstgjorda tillsatser. Men även långvarig fysisk träning, p-piller, alldeles för mycket eller otillräcklig sömn, värme samt starkt solsken, höga ljud och även fasta lukter, variationer i temperatur och lufttryck kan orsaka ett anfall.

 • Migränhuvudvärksanfall kan också orsakas utan att kunna kopplas till någon typ av triggeraspekt.
 • Män har vanligtvis mycket kortare strejker än kvinnor, som ofta har migränanfall i samband med menstruationscykel och ägglossning.
 • Moderskap kan tyda på en kortsiktig förbättring för vissa, medan andra blir sämre under denna period.
 • Efter klimakteriet är migränhuvudvärken ofta mildare, men det finns kvinnor som har allvarlig migrän även i hög ålder.

Terapi

För att upptäcka orsaken kan en migrändagbok vara till god hjälp. Du dokumenterar när smärtan kommer och vad som kan ha orsakat den. Skriv även ner om du tar medicin samt vilken effekt det har. När du för dagbok i ett par veckor kan du kanske hitta såväl länkar som mönster.

Eftersom det kan finnas många grundorsaker till migrän, finns det ingen medicin som alltid kommer att hjälpa varje person.

Det finns receptfria läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra (som Treo, Magnecyl och även Bamyl), paracetamol (som Alvedon och Panodil) eller ibuprofen (som Ipren såväl som Ibumetin), som kan hjälpa i de tidiga stadierna av mild migränhuvudvärk.

Förmodade NSAID (t.ex. Naproxen, Naprosyn, Voltaren, Eeze och även Orudis) inklusive naproxen, diklofenak eller ketoprofen används dessutom för migrän. De inkorporeras ibland med metoklopramid (Primperan eller Migpriv) som innehåller läkemedel mot illamående.

Ett annat sätt att hantera akut migränhuvudvärk är med hjälp av triptaner som har god inverkan och dessutom fungerar ganska snabbt. De receptbelagda triptanerna (Almogran, Imigran, Maxalt, Naramig, Relpax samt Zomig) finns tillgängliga i olika doseringstyper: surfplattor, munsönderfallande surfplattor, injektioner, stolpiller och även nässpray.

Individer som ofta får migrän kan också prova förebyggande behandling med så kallade betablockerare (till exempel Inderal, Seloken eller Tenormin) eller med epilepsimedicin (Lamicta).

Alternativa terapier

Olika andra behandlingar mot migrän är till exempel akupunktur, transkutan nervexcitation (TNS), massage, fysisk rehabilitering, fritid, samtalsbehandling, samtalsteam, hypnoterapi, yogaträning och även hälsokostpreparat.

En person som har migrän kan också ha spänningsfrustrationer. Det är viktigt att jämföra typerna av huvudvärk, eftersom de kräver olika behandling.

Notera! Obehag av smärtstillande medel

Daglig användning av läkemedel kan leda till frustrationer, som beror på att du tar mediciner ofta. Du är hotad för drogutlöst huvudvärk om du tar rutinmässiga receptfria smärtstillande medel mer än 3 dagar i veckan under en längre tid. För att ta bort den initiala frustrationen måste du efter det sluta ta smärtstillande medel. Kontakta din läkare för hjälp och stöd. Vill du ha mer info kan du få boken “Mycket mindre migrän – Ännu mer liv” eller filmen “Förlorade dagar” från Migränhuvudvärksförbundet.

Kronisk migränhuvudvärk

Migrän kan bli kronisk, vilket innebär att du har huvudvärk i 15 dagar eller ännu mer per månad, varav minst 8 av dessa är migrän.

Testa dig själv!

När du har huvudvärk brukar du: (ja eller nej).

 • har förmågan att förutse att ett övergrepp är nära förestående?
 • få synstörningar en halvtimme innan frustrationen?
 • hamnar medveten visas och även ljus?
 • har allvarliga frustrationer som börjar på ena sidan av huvudet?
 • verkligen mår illa för att se till att du i vissa fall behöver kräkas?
 • få en smärtfrustration som förvärras av fysisk ansträngning?
 • har ett anfall som varar mellan tre timmar och 3 dagar?

Tänk igenom ovanstående frågor.

Om du svarat ja på minst tre av frågorna, kanske migrän du hanterar.
Svaren kommer säkert att hjälpa din läkare att avgöra vilken typ av migrän du har och även vilken behandling som säkert passar dig bäst.