Det kan vara syntetiskt (lätt) eller traditionellt gips.

0
Rate this post

Kirurgi är nödvändig när nerver eller blodkärl är spruckna, eller vid till exempel öppna frakturer när inoperabel beninriktning inte är möjlig.Endast under operationen justerar kirurgen benet eller fixerar det med spikar eller plattor.

 • Om en operation utförs är det inte längre nödvändigt att använda gips, vilket är en förstyvning vid icke-operativ behandling.
 • Ibland är det nödvändigt att stabilisera skadan, till exempel med en skena, som hjälper till att skydda anastomosen från skador.

Om det inte finns någon allvarlig öppen fraktur, eller fraktur med förskjutning, räcker det oftast med att montera gips, stabilisator eller ortos. Gips immobiliserar frakturen och låter skadan läka (dvs naturlig benfixering).

Det sistnämnda används oftast inom medicinen, men det har tyvärr många nackdelar (om det sätts in felaktigt kan det sätta för mycket press på nerverna och till och med leda till nekros).

Dessutom är traditionell gips mycket tung

 • Syntetgips är gjord av en vävd fiber mättad med polyuretanharts.
 • Det är mycket lättare än traditionellt gips, och stelar samtidigt upp lemmen lika bra.
 • Dessutom smulas den inte sönder och är vattentät.
 • Syntetgips ersätts tyvärr inte.
 • Men innan ett gips (något) sätts på, sätter läkaren alltid det brutna benet på plats.

I behandlingsprocessen är det också nödvändigt med rehabilitering efter att gipset tagits bort, liksom övningar som utförs medan du bär tandställningen.Tyvärr, på grund av att frakturen ofta åtföljs av smärta, använder patienten ofta receptfria smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel eller starkare läkemedel som ordinerats av en läkare.

Hur länge ska ett gips bäras och behövs det alltid?

 • Mycket beror på vilken typ av skada och vilket ben som har brutits.
 • Vid mindre frakturer ska tandställningen bäras i två veckor.
 • Vid allvarligare skador – längre, och beslutet om hur länge vi ska bära dem tas av läkaren.

Själva gipsborttagningen bör utföras på en poliklinik och tillståndet för frakturfusionen bör kontrolleras av en läkare.För att ta bort gips används olika verktyg, som kan se mer ut som de som används för att arbeta med efterbehandling: slipmaskiner, tång och gipssågar.

Även här beror allt på vad putsen satt på och vad den har för tjocklek.Det tunna handledsstödet kan tas bort med en tång; tjock gips på benet – med en speciell såg eller kvarn.Det finns dock många typer av benfrakturer för vilka permanent fixering inte används.

En av dem är frakturen på benen på fötterna (förutom stortån).

Dessa är vanliga skador, särskilt hos personer som aktivt utövar sport (t.ex. fotboll eller kampsport), som oftast behandlas genom att förstyva ett brutet finger med ett plåster som förbinder det med det andra, obrutna.

 • En av dem är frakturen på benen på fötterna (förutom stortån).Endast vid frakturer på stortån används ibland typiska förstyvningar – skenor eller gips.
 • Kom ihåg att en fraktur kräver flera veckor eller till och med flera månaders återhämtning.
 • Under denna tid är det viktigt att regenerera kroppen, vila, samt en ordentlig kost.

Kosten för en person som lider av en benfraktur bör vara rik på kalcium (eller åtminstone täcka det minsta dagliga behovet), såväl som på fosfor och magnesium som stöder korrekt benmineralisering och återuppbyggnad.

Om din meny saknar sådana produkter är det värt att fråga din läkare om bra kosttillskott för personer med brutna ben eller fundera på vad du ska inkludera i dina dagliga måltider.